26 Mart 2009 Perşembe

İlkbahar bakımı


İlkbahar Bakımı :

---İlkbahar geldi, arılar çoğalmaya başladı. Onları çoğaltmak ve bal mevsimine hazırlamak için arı kolonilerine ilk önce mutlaka 2/1 pancar şekeri ile şerbet hazırlanarak besleme yapılmalı, ilk etapta şerbet vermek genç arıların beslenmesi için şarttır.Kolonide yavru arı sayısı fazla olacağı için peteklerde açık bal veya şerbet bulunmuyorsa genç arılar kapalı ballı petek gözlerini açamadıkları için aç kalabilirler ve açlıktan ölebilirler. Bunun için mutlaka erken ilkbaharda şerbet ile besleme yapılmalıdır. İyi bir sezon geçirmek için arı kolonilerinin 80.000-100.000 seviyesine getirmek için şerbetlemenin önemi çok büyüktür.

---Erken ilkbaharda Varroa mücadelesi yapılmalı. Günümüzde varrao mücadelesinde kullanılan organik asitler, jeller ve Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bir çok varroa ilaçları bulunmaktadır. Bizlerin tercihi, elbetteki balda kalıntı sorunu olmayan, tamamen organik olan ve şuanda tükettiğimiz çeşitli meyve sebzelerde bulunan organik asitler ile bu mücadelenin yapılmasıdır. İlaçlama sonrası kovan altlığı temizlenerek ölü veya yarı baygın varroalar kovan dip tahtasından temizlenmelidir. Hatta ahşap kovan kulllanan arıcı arkadaşlarımız kovan temizliği ile birlikte kovan içini petek ve propolis artıklarından temizlemek ve kovanı dezenfekte etmek için kovan içini pürmüz ile yakarak temizleyebilirler.

---Önemli konulardan birisi ise kovan içi rutubettir. Benim de zamanla büyük sıkıntı çektiğim bu sorunu, örtü tahtası değişimi yaparak ve gerekli havalandırma deliği bırakarak büyük ölçüde çözmüş bulunuyorum. Bunun en güzel örneğini Bozüyük'lü arıcı arkadaşım Hasan TOPAL' ın arılığında gördüm, çok harika bir havalandırma yöntemi bulmuş gayet basit ve bence çok mantıklı. Yapılacak işlem çok kolay. Bir adet plastik maşon ve bir adet plastik körtapa. Körtapa maşona takıldıktan sonra takriben 7-8" lik matkap ucu ile delinmiş. Kovan uçma deliğinin 20 CM kadar üst bölümünden uygun bir delik açılmış ve plastik maşon buraya yerleştirilmiş. Körtapa yerleştirilmiş kışın körtapa hafif bir şekilde gevşetildiğinde delik meydana çıkıyor ve havalandırma buradan sağlanıyor.Yazın ise arıların bu deliği propolis ile kapatmasını önlemek için delik tamamen kapatılır.
---Arı kolonileri ilkbaharda mutlaka popülasyon yönünden kontrol edilmeli. Eğer arı sayısı azalmışsa fazla petekler alınarak arı kolonisi sıkıştırılmalı ve arı kolonisinin kovan içi ısısını ayarlayabilmesi ve kraliçe arının daha fazla yumurta atması için bölme tahtası kullanılarak kovan bölünmeli ve boş kalan kısım gazete vb. ile doldurularak ısı muhafazasası mutlaka sağlanmalıdır.Kraliçe arının varlığı kontrol edilmeli, kraliçesi olmayan kolonilere kraliçe verilmeli veya diğer başka bir arı kolonisi ile birleştirilme yapılmalıdır. Besin yönünden incelenmeli, balı bulunmayan kolonilere bolca şerbetleme yapılmalı ve hastalık yönünden mutlaka kontrol edilmelidir.

2 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

Arif kardeşim,aramıza tekrar hoş geldin,baya birikimin olmuştur sanırım bu uzun tatıl zamanında.

Yeni sezonun hayırlı olsun,saglıcakla kal.

HB dedi ki...

Yaşıyor demek ki!